Connect with us

Μπάσκετ

Βεζένκοβ: «100% δεν μου φέρθηκαν σωστά στην Μπαρτσελόνα!»

Published

on

Ο Σάσα Βεζένκοβ έκανε το μεγάλο βήμα για το NBA το περασμένο καλοκαίρι για λογαριασμό των Σακραμέντο Κινγκς και ο φόργουορντ των “βασιλιάδων” μίλησε στην Mundo Deportivo για την πορεία του στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, τα χρόνια του στην Μπαρτσελόνα και το ενδεχόμενο επιστροφής του αλλά και τις προβλέψεις του για τη φετινή EuroLeague.

Ο MVP της περσινής EuroLeague μίλησε για την προσαρμογή του στο NBA, τις σκέψεις του για το μέλλον και τα χρόνια του στην Μπαρτσελόνα.

Ο Βεζένκοβ δεν έκρυψε την πεποίθησή του ότι νιώθει υποτιμημένος στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, εκφράζοντας πίστη στις δυνατότητές του ότι μπορεί να παίξει.

Advertisement

Αναλυτικά όσα δήλωσε στη Mundo Deportivo:

Για την πρώτη του σεζόν στο NBA:

“Όλα είναι διαφορετικά, άλλο παιχνίδι, άλλη ταχύτητα, διαφορετική κουλτούρα… Όλα είναι διαφορετικά, άρα πρέπει να προσαρμοστείς γρήγορα, πρέπει να είσαι έτοιμος κάθε μέρα. Είναι δύσκολο, πολλά παιχνίδια, πολλά ταξίδια, αλλά πρέπει να είσαι σωματικά και ψυχικά έτοιμος”.

Advertisement

Για το πιο δύσκολο κομμάτι της προσαρμογής:

“Όπως είπα, είναι διαφορετικό παιχνίδι, μαθαίνεις το παιχνίδι με διαφορετικούς τρόπους και εδώ είναι πιο γρήγορο, τα παιδιά είναι πιο ταλαντούχα, ειδικά οι πρώτοι έξι ή επτά σε κάθε ομάδα, οπότε πρέπει να προσαρμοστείς από πάνω προς τα κάτω σε μια κουλτούρα, σε όλη τη φιλοσοφία του ΝΒΑ”.

Για τη μετάβαση από MVP της EuroLeague στο να παλεύει για 10 λεπτά στο NBA:

Advertisement

“Δυστυχώς είναι δύσκολο, είναι διαφορετικό και πρέπει να μάθεις. Δεν τους νοιάζει, πρέπει να περάσεις από την αρχή και αν προσαρμοστείς γρήγορα έχεις μια ευκαιρία. Αν όχι, είναι πραγματικά δύσκολο”.

Για τον Βασίλιε Μίτσιτς και αν ο ίδιος (σ.σ. Βεζέκοβ) νιώθει υποτιμημένος στο ΝΒΑ:

“Ναι, 100%. Πιστεύω ότι μπορούμε να παίξουμε, το παν είναι να έχουμε ευκαιρίες, αν και υπάρχουν πολλά παιδιά των οποίων οι ομάδες δεν είναι καλές.

Advertisement

Τώρα έχει χρόνο, παίρνει το ρόλο του και το κάνει πολύ καλά. Το αν μπορεί να είναι βασικός σε αυτό το πρωτάθλημα δεν ξέρω, αλλά μπορεί να παίξει καλά λεπτά και να έχει σταθερό ρόλο σε οποιαδήποτε ομάδα. Ξέρει το παιχνίδι και δεν έχω παίξει ποτέ μαζί του, αλλά είναι υπέροχο να τον βλέπω να παίζει”.

Για το αν έκανε πιο δύσκολο το εγχείρημα του NBA το γεγονός ότι πήγε σε μεγαλύτερη ηλικία:

“Στο 100%. Όπως είπα, είναι ένα διαφορετικό παιχνίδι, εμείς στην Ευρώπη μαθαίνουμε το παιχνίδι με διαφορετικό τρόπο, κάθε κατοχή έχει σημασία και εδώ υπάρχουν πολλές κατοχές, οπότε είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι. Αν έρθεις εδώ σύντομα, μπορείς να προσαρμοστείς εύκολα και γενικότερα στη ζωή. Αν μας δοθεί η ευκαιρία μπορούμε να είμαστε παραγωγικοί, μπορούμε να βοηθήσουμε ανά πάσα στιγμή, αλλά όπως είπα είναι πραγματικά δύσκολο”.

Advertisement

Για τον λόγο που δεν πήγε νωρίτερα στο NBA:

“Θα μπορούσα να είχα πάει νωρίτερα, 100%. Δύο χρόνια πριν με το ντραφτ θα μπορούσα να προσπαθήσω να πάω στο ΝΒΑ, θα ήταν πιο εύκολο και τότε δεν έπαιζα πολύ στη Μπαρτσελόνα. Έφυγα και στον Ολυμπιακό προφανώς τα τελευταία τρία χρόνια έπαιξα πραγματικά καλά και μετά ήρθε η ευκαιρία. Όλα έχουν να κάνουν με το timing, και δεν είχα το σωστό timing στην αρχή και τώρα το έχω”.

Για το αν θα ήθελε να παίζει στο NBA μέχρι το τέλος του συμβολαίου του ή αν θα ήθελε να γυρίσει στην Ευρώπη:

Advertisement

“Δεν μπορώ να κοιτάξω τόσο μπροστά, είμαι άνθρωπος που σκέφτεται την επόμενη μέρα και την επόμενη προπόνηση. Προσπαθώ να συνέλθω από τον τραυματισμό μου, προσπαθώντας να είμαι παραγωγικός για την ομάδα. Η ομάδα είναι πολύ καλή, παλεύουμε για τα playoffs. Η μόνη μου σκέψη είναι να τελειώσω τη σεζόν δυνατά, να βοηθήσω την ομάδα στα τελευταία 14 παιχνίδια και στα playoffs και μετά θα δούμε”.

Για το αν πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει στο NBA:

“Αν πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω στον ρόλο μου, ναι. Αλλά αυτή τη στιγμή, όπως είπα, δεν μπορώ να σκεφτώ πολύ μπροστά, απλά να είμαι υγιής και να βοηθάω την ομάδα προς το παρόν”.

Advertisement

Για το αν θα ήθελε να ξαναπαίξει στην Μπαρτσελόνα αν επέστρεφε στην Ευρώπη:

“Στη Μπαρτσελόνα πέρασα δύσκολα χρόνια, νομίζω ότι δεν μου φέρθηκαν καλά, αλλά όχι και οι άνθρωποι που ηγούνται της διοίκησης, έχω εξαιρετική σχέση με τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο και έμαθα πολλά από αυτόν. Έχω φίλους στον οργανισμό, δεν λέω ποτέ όχι, αλλά είναι σαν να ήταν δύσκολος ο χρόνος μου εκεί για την ομάδα και για μένα. Δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον, αλλά έχω φίλους που πραγματικά σέβομαι”.

Για το αν λέει ότι δεν του φέρθηκαν καλά στην Μπαρτσελόνα:

Advertisement

“Ναι, 100%. Στο 100%”.

Για τους λόγους και αν είναι θυμωμένος με κάποιον:

“Δεν στεναχωριέμαι, η ζωή συνεχίζεται. Ειδικά με δύο άτομα, ίσως και τρία. Δεν μου έδωσαν τις σωστές ευκαιρίες ακόμα κι όταν έπαιζα καλά. 100%, δεν μου φέρθηκαν σωστά. Το ξέρω, μπορώ να το πω. Αλλά αυτό συνέβη πριν από πέντε ή έξι χρόνια, η Μπάρτσα είναι μεγάλος σύλλογος, έχω φίλους εκεί, σέβομαι πολύ τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο, είναι θρύλος, έμαθα πολλά από αυτόν, έχουμε καλές σχέσεις και καλές συζητήσεις όταν βλέπουμε ο ένας τον άλλον. Όπως είπα, κάτι μου έχει μείνει, αλλά όχι με τον σύλλογο, αλλά με ανθρώπους που δεν είναι πια εκεί”.

Advertisement

Για το ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι:

Δεν λέω ονόματα, ξέρουν πολύ καλά ποιοι είναι, αλλά δεν με νοιάζει γιατί έκανα τον δρόμο μου. Αλλά τότε ήταν δύσκολο γιατί υπήρχε ένας σκοπός πίσω από αυτό. Όλα είναι καλά, πήρα το δρόμο μου και όπως είπα όλα είναι καλά τώρα και ήρεμα“.

Για το ποιος θα κερδίσει την EuroLeague και τις πιθανότητες της Μπαρτσελόνα:

Advertisement

“Είναι πολύ απρόβλεπτο. Έχουν πιθανότητες (σ.σ. η Μπαρτσελόνα), αλλά δεν παίζουν καλά τον τελευταίο καιρό ίσως. Όμως η Φενέρμπαχτσε παίζει απίστευτα, η Μονακό παρότι έχασε με 20 (σ.σ. από την Αρμάνι), ο Παναθηναϊκός είναι εκεί, ο Ολυμπιακός… Ούτε η Ρεάλ Μαδρίτης παίζει καλά τον τελευταίο καιρό αλλά έχει πολύ ταλέντο.

Το Final Four είναι πραγματικά δύσκολο, δύο παιχνίδια, οπότε ο καθένας μπορεί να κερδίσει. Όποιος είναι πιο έτοιμος στο τέλος της σεζόν έχει περισσότερες πιθανότητες, αλλά η Φενερμπαχτσέ παίζει τώρα το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη και της δίνω λίγο περισσότερες ευκαιρίες. Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει σε ένα μήνα”.

Advertisement