Connect with us

Ποδόσφαιρο

Ο «νηφάλιος» Σέρχιο, ο απαραίτητος «Όμπα», ο εξτρέμ Φεράν και οι 24 τελικές

Published

on

Ναι ήταν ένα ήσυχο βράδυ στο Καμπ Νου, ένας περίπατος. Ένας περίπατος βέβαια που στην αρχή της σεζόν πιθανότατα να μην ήταν περίπατος, τα έχουμε ξαναπεί.

Ο καθοριστικός Τσάβι, έχει δώσει την ικανότητα σε αυτήν την Μπαρτσελόνα να έχει όλη τη δυναμική, τη σταθερότητα και την αποφασιστικότητα να τελειώνει τα ματς και να μη δίνει στον αντίπαλο κανένα περιθώριο να σκεφτεί
πως μπορεί να διεκδικήσει οτιδήποτε από τις αναμετρήσεις.

Σε αυτήν την προσπάθεια βέβαια του άλλοτε αρχηγού και συμβόλου του συλλόγου, υπάρχουν κάποια «κλειδιά», τα οποία δεν πρέπει να τα αφήνουμε εκτός των αναλύσεών μας.

Advertisement

Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι στο Euro, με την Εθνική Ισπανίας, βλέπαμε ξεκάθαρα την ευεργετική, χωρίς καμία υπερβολή, παρουσία του Σέρχιο Μπουσκέτς στον άξονα. Όχι ότι δεν το ξέραμε προηγουμένως, αλλά το εμπεδώσαμε μια και καλή στο περασμένο Euro. Αυτήν την επιρροή που είχε το καλοκαίρι στην Εθνική ο Σέρχιο, την ίδια επιρροή έχει και στο παιχνίδι της ομάδας μας.

Η νηφαλιότητα και η ψυχραιμία του, είναι καθοριστικά στοιχεία της ανάπτυξης του παιχνιδιού των «μπλαουγκράνα». Και φυσικά η «σκούπα» στο κέντρο, επίσης καθοριστική στην κατοχή της μπάλας. Ο τρόπος που μεταφέρει το παιχνίδι ο Σέρχιο από το κέντρο στα άκρα και την επίθεση, είναι το καλύτερο σχολείο για τα νέα ταλέντα του ισπανικού ποδοσφαίρου που θητεύουν δίπλα του. Τον Γκάβι, τον Νίκο, τον Πέδρι, τον Πουγκ, ακόμα και για τον Ολλανδό Ντε Γιονγκ.

Ο «Όμπα» εχθές σημείωσε το έκτο του τέρμα σε 8 παιχνίδια και έδειξε για άλλη μια φορά ότι παραμένει τυπικότατος στο ραντεβού του με τα δίχτυα. Όμως κάθε φορά ο «Όμπα», συνεισφέρει και σε άλλα πράγματα στην ομάδα. Η παρουσία του και μόνο είναι αρκετή ώστε να χρειάζεται οπωσδήποτε 2 αμυντικούς πάνω του, πιθανότατα και την κάλυψη τρίτου από τον άξονα της αντιπάλου.

Advertisement

Αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα το άνοιγμα των χώρων, που είναι καταλυτικό στην τικι-τακα
ανάπτυξη του ποδοσφαίρου των Καταλανών. Δεν κατέχει μόνο τη σωματοδομή αλλά και την ταχύτητα, κάτι που αντιμετωπίζεται μοιραία μόνο από δύο με τρεις αμυντικούς.

Κι έτσι, έρχονται οι εξτρέμ και κάνουν… όργια. Φεράν, Ντεμπελέ, Ανταμά, δίνουν τα ρέστα τους και παίζουν εκπληκτικό ποδόσφαιρο με την παρουσία του Ομπαμεγιάνγκ στην κορυφή. Ο δε Φεράν, εχθές έδειξε ξεκάθαρα ότι είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για το αριστερό άκρο της επίθεσης. Διείσδυση, ταχύτητα, σωστό τελείωμα. Και από την άλλη ο Ουσμάν, που με τη σειρά του επιβεβαιώνει την επιθυμία όλων μας να παραμείνει στην ομάδα. Με δύο μαγικές ασίστ εχθές (που παραλίγο να γίνουν
τρεις στο γκολ του Πουγκ), παίζοντας μάλιστα από δεξιά και όχι αριστερά που είναι η φυσική του θέση.

Όλα αυτά μαζί συνετέλεσαν στις 24(!) τελικές της Μπαρτσελόνα εχθές και φυσικά στην άνετη επικράτηση (ξανά) με 4-0.

Advertisement

Υπήρχαν ατέλειες στο χθεσινό παιχνίδι; Κανείς δεν έχει καταφέρει να παίξει το τέλειο ποδόσφαιρο ποτέ. Και 11 γκολ να πετύχεις, λάθη θα κάνεις. Το σημαντικό είναι να τα εντοπίζεις και να τα διορθώνεις παιχνίδι το παιχνίδι. Και αυτό έχει κάνει ο ηγέτης Τσάβι, από την πρώτη ημέρα που επέστρεψε στο Καμπ Νου.

Σε αυτήν την προσπάθεια, και με στενοχωρεί πολύ που το γράφω αυτό, δεν μπορεί να βοηθήσει πλέον, ο άλλοτε στυλοβάτης, Ζεράρ Πικέ. Και δεν το λέω για το στιγμιαίο λάθος στην άμυνα, προς Θεού αυτά συμβαίνουν σε όλους. Η γενική του παρουσία όμως πλέον στην ομάδα, δεν εμπνέει αυτή τη σταθερότητα και τη σιγουριά που ενέπνεε παλαιότερα. Είναι τα χρόνια; Είναι μια φάση; Θα δείξει.

Καλό θα ήταν ωστόσο, μετά την απόκτηση του Κρίστενσεν, να ικανοποιηθεί και ο Αραούχο. Κι εκεί πάνω να στηθεί η ανανεωμένη άμυνα των Καταλανών.

Advertisement